HORGÁSZTÁBOR 2022 BESZÁMOLÓ

2022.08.01

A Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület 2022.07.11. napjától 2022.07.15. napjáig tartott napközis horgásztábort a MOHOSZ és a Megyei Horgászszövetség támogatásával a 41 es főút mellett a Hódi tó 1-es taván, 17 gyermek részvételével.

Én személy szerint nagyon vártam, mert tudtam, hogy afrikai harcsa és ponty telepítése történt a tábor kezdete előtt, ami kedvező fogást vetített előre.

A programokat eleinte az időjáráshoz kellett igazítani. A héten többször is zápor szakította meg a horgászatot. Viszont nem telt haszontalanul ez az idő sem, mert ezalatt megtanulták a horgászpalánták a horgászat alapszabályait Csonka Lászlótól az Egyesületünk gazdasági felelősétől. Azt pedig, hogy milyen okmányok szükségesek a horgászathoz, Lipcsei József rutinos horgász magyarázta el nekik.

Amikor pedig a hét közepétől már nagyon meleg volt az idő, a kora délutáni időszakra tettük az elmélet gyakorlását, ami legfőképpen a halfaj felismerés és az őshonos halfajok tilalmi ideje, méret és napi mennyiség korlátjának megismerése volt.

Reggelente Csonka Lászlóval etetőanyagot tanultak keverni, majd délben a spiccbotos szerelék készítése volt az előadás témája. Horgot- és csomót is kötöttünk. Majd az etetőanyag pontos célba juttatása volt még feladat, mert a koncentrált etetés nagyon fontos ahhoz, hogy viszonylag könnyedén tudjunk halat fogni. Illetve a 15 méterre lévő dobókörbe kellett az orsós boton lévő súllyal a kör közepébe betalálni, ami a szerelék, pontos bejuttatását imitálta az etetett helyre.

A gyermekek nagyon élvezték a feladatokat, de még ettől is jobban a megakasztott hal fárasztását, kifogását.

Az Egyesület napi 3x étkezést biztosított, és jégrémmel és hűtött vízzel is igyekeztünk frissíteni őket.

Természetesen apró ajándékokat is kaptak a Horgászpalánták. Nagyon elfáradtak már az utolsó napra, de remekül érezték magukat és többen jelezték részvételi szándékukat a jövő évi táborra J.

Ismét megerősítésre került bennem a gondolat, hogy nagyon fontos a jövő horgász nemzedékével foglalkozni.

Sok élménnyel gazdagodott mindenki, elfáradtunk mi is, de megérte.

Itt is szeretném megköszönni a lehetőséget Hódi Lászlónak a horgásztó tulajdonosnak, hogy így a szívén viseli a horgász utánpótlás nevelést, és biztosította számukra, hogy hasznosan tudták eltölteni a nyári szünet egy hetét.

Továbbá köszönet még a táborban felügyeletet vállaló Csonka Lászlónak, Lipcsei Józsefnek és Jánkfalvi Péternek, hogy szabadságot, szabadidőt nem sajnálva tették a dolgukat.

Nem utolsó sorban pedig köszönjük a MOHOSZ- nak, és a Megyei Horgászszövetségnek is az anyagi támogatást.

Nyíregyháza, 2022. július 20.


Horgászbaráti Üdvözlettel:

Turcsánné Reskó Ibolya

VSTE titkár

A táborban készült képek az alábbi oldalon tekinthetőek meg:

https://www.facebook.com/VasutasSporthorgaszEsTermeszetvedoEgyesulet


Jelen rendezvény/kiadvány a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program pályázati támogatásával valósult meg/készült el. 

Az elnyert támogatás mértéke: 245 ezer Ft, A támogatás általános mértéke a gyermekek után befizetett részvételi díjjal csökkentett költségvetési főösszeg (bruttó bevételek, illetve kiadások összesen) 50%-a.

Az elnyert támogatás felhasználásának rövid leírása: étkezési költségek, a táborban történő horgászattal kapcsolatos költségek (etetőanyag, csali, tárgyjutalmak, területi engedély), táborvezető és segítők közterheket is tartalmazó személyi jellegű költségei.