PONTYFOGÓ 2021

2021.08.25

A Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület

2021. október 24.-én (vasárnap)

horgászversenyt rendez

az Orosi-tó 2-es számú horgásztavon

A nevezés:

Kik nevezhetnek: Nevezni nem csak a Vasutas egyesület tagjai nevezhetnek, de a Vasutas tagsággal a nevezés kedvezményesebb. Az egyesületi tagságot a nevezéskor és a helyszíni regisztrációkor egyaránt igazolni kell a horgászigazolvánnyal!

Nevezési díj

Kortól és nemtől függetlenül: Vasutas: 4.000.-Ft/ fő (aki a Vasutas tagságát 2021. augusztus 15. előtt váltotta ki), nem Vasutas: 6.000 Ft/fő

A helyszínen nevezés nem lehetséges! Ha a versenyző a nevezését leadta, de a nevezési összeget nem fizette ki a nevezés leadása során, a helyszíni fizetés esetén a nevezési díj 8.000 Ft! (a határidőig nevezést befizetők, de meg nem jelenő versenyzőknek a nevezési díjat nem tudjuk visszafizetni!)

A nevezési díj befizetése a verseny időtartamon túli, aznapos horgászatra is jogosít.

Nevezési határidő: 2021. október 22. péntek 17.00

Nevezési helyszín: Nevezni kizárólag a nevezési díj befizetésével egy időben a Végállomás horgászboltban lehet (Állomás tér 4. Tel.: 42/410 504)!

Kik számítanak benevezettnek? Akik befizették a nevezési díjat, leadták a kitöltött nevezési lapot, és benne voltak az első 35 fő nevezőben! A kisorsolható helyek korlátozott száma miatt csak az első 35 fő nevezését tudjuk elfogadni!

Értékelés:

Kategóriák: 0-15 éves kor, és a 15 éves kor felettiek kategóriákban rendezzük a versenyt.

Szektorok: 2 szektor kerül kialakításra, a 2 szektor a délelőtti és a délutáni fordulóban helyet cserél! A 0-15 éves korúak a felnőttek között fognak horgászni, de az értékelésük külön történik.

Díjazás: 0-15 éves kor között az első 3 helyezett (ha ezen kategória nevezőinek száma eléri az 5 főt), a 15 éves kor feletti kategóriában az első 5 helyezett kerül díjazásra. A sorrendet a kifogott halak személyenkénti összesített tömege határozza meg. A díjak: 0-15 éves kor között vásárlási utalvány, 15 éves kor felett vásárlási utalvány, valamint napijegyek a Marótzugi-holtágra. A vásárlási utalványok összértéke: 90e Ft!

Kifogható és értékelhető halak: Az értékelésbe kizárólag a ponty és az amur számít bele, mérettől függetlenül. A kifogott halakat életben kell tartani és azokat az azonnali mérlegelést követően óvatosan vissza kell helyezni a vízbe. A kifogott hal csak akkor számít bele a mérlegelésbe, ha kifogása a szomszédok horgászatát nem zavarta, de minden ilyen esetben a korrekt sporttársi együttműködés nélkülözhetetlen! Kizárólag csak az a hal számít bele a verseny értékelésébe, amely a verseny lefújása előtt kint van a vízből! A verseny lefújása előtt megakasztott hal, amelyet a verseny lefújásakor nem fogott ki a versenyző, nem számít bele az értékelésbe! A kívülről akasztott hal a végeredménybe beleszámít, de ha valaki szándékosan ilyen fogási módra törekszik, a versenyből kizárásra kerül!

A versenyen történő horgászat szabályai:

A verseny alatt az alábbi linken elérhető, a tóra érvényes szabályok lesznek érvényben, amelyet a verseny felkészülési és lebonyolítási ideje alatt is folyamatosan ellenőrzünk! Aki ezeket nem tartja be, azonnali kizárásra kerül a versenyből, ebben az esetben a nevezési díj vissza nem jár!

https://orosito.hu/cpg/226721/2-es-to-szabalyzata

A verseny egyéni verseny. A versenyzők horgászatát "külső" személy is segítheti az alábbiakban:

- segíthet a felszerelések, etetőanyag előkészítésében

- gubancolódott szerelék rendbetétele

- etetőgombócok készítése

- A segítő, ha a versenyző igényli, szákolhat a versenyző helyett.

A versenyzők segítséget az alábbiakban nem vehet igénybe:

- horgászat közben a segítő nem etethet

- nem dobhat be

- nem fáraszthat

- a kifogott halat nem kezelheti (horogszabadítás)

Szákolás után a horogszabadítás és a hal mérlegelése az elsődleges feladat.

(A felcsalizott szereléket újra a vízbe dobni addig tilos, ameddig az előzőleg fogott hal mérlegelésre (és vízbe) nem került.

Nagytestű halat mérlegelés után azonnal vissza kell engedni! (a szervezők a nagytestű nemes halat a verseny közben mindenkinél lemérik).

Horgászmódszer:

- A versenyen KÖTELEZŐ a tóra vonatkozó szabályzat betartása! Ennek ellenőrzésére a verseny előtt és közben többször sor kerülhet. Ezen szabályok megszegése a versenyből és a további horgászatból történő azonnali kizárást vonja maga után!

A tó szabályzatán túli további versenyszabályok:

- Horgászni csak egy bottal, azon legfeljebb egy szakáll nélküli horoggal lehet. (úszózni vagy fenekezni is lehet, mindenkinek)

- Tartalék botot megszerelve bármennyit tarthat a versenyző maga mellett.

- Elektromos kapásjelző használata tilos!

- Minimális és maximális dobástávolság nincs meghatározva, de azokat úgy kell végezni, hogy az a többi horgászt ne zavarja.

- Az etetésre szóló jelzés előtt a vízbe etetőanyagot - és más élő csalit - juttatni TILOS!

- Etetni kizárólag a tószabályzatban meghatározott módszerekkel lehetséges!

- A megszákolt halat a horogszabadítás időtartama alatt TILOS a földre vagy fűre tenni.

- A horgásztó szabályzatának megfelelő pontyzsák, pontybölcső, sebfertőtlenítő használata kötelező, a versenyen nem indulhat, akinek nincs! Ezt komolyan vesszük, felszerelést az egyesület nem fog biztosítani, minden versenyzőnek magának kötelessége gondoskodni a megfelelő felszereléséről! Ezt a verseny kezdetén a szakáll nélküli horoggal és az elhagyós szerelékkel együtt ellenőrizzük, és kizárjuk a versenyből azt, akinek nincs ilyen.

- Pergetés, szándékos külső akasztás, gereblyézés tilos!

- Halszelettel és élő hallal horgászni tilos!

- A verseny végeztével a versenyzőknek a helyén kell maradnia, míg a mérlegelők oda nem érnek.

- Ha mérlegeléskor a versenyző nincs a helyén, halait nem mérlegeljük.

Etetőanyag korlátozás:

- Maximálisan használható etetőanyag: 3 kg/forduló (ezt is ellenőrizzük). Etetőanyagnak számítanak a szemes termények (kukorica, búza stb.) valamint a bojli és a pellet is!

- 1 liter élő csali (csonti, pinki, giliszta)

- Etető és tűző szúnyoglárva használata tilos!

Versenyprogram:

6,30-ig gyülekező, regisztráció (kérünk mindenkit, hogy keresse a regisztrációt!)

6,30 - 6,45 megnyitó, sorsolás

6,45 - 7,15 horgászhelyek elfoglalása, felkészülés a versenyre

7,15 - 7,30 jelzés, etetés (nem kötelező, de nagy mennyiségben csak ilyenkor juttatható be etetőanyag)

7,30 -11,00 Verseny (kezdéskor, vége előtt öt perccel és a végén dudaszóval jelzés)

11,00 -11,30 mérlegelés a versenyző helyén, és a délutáni helyek sorsolása

11.30 -12,00 ebéd (debreceni páros, kenyér, mustár, ketchup)

12,00 - 12,15 horgászhelyek elfoglalása, felkészülés a 2. fordulóra

12,15 - 12,30 jelzés, etetés (nem kötelező, de nagy mennyiségben csak ilyenkor juttatható be etetőanyag)

12,30 -16,00 Verseny (kezdéskor, vége előtt öt perccel és a végén dudaszóval jelzés)

16,00 -16,30 mérlegelés a versenyző helyén

16,30 -17,00 eredményhirdetés a regisztráció helyszínén

Azon tagjaink, akik a versenyt követően szeretnének maradni a zárásig horgászni, erre lehetőségük van ingyenesen. Kérjük, e szándékukat jelezzék az egyesület vezetőségének a helyszínen, mert, az egyesületnek erről igazolást kell adnia.

Ebéd díját a nevezési díj tartalmazza a versenyzők esetén! Vendégebéd nem igényelhető, de a tavon működik büfé, ott lehetséges ételt várásolni!

A versenyt 20 főtől kevesebb jelentkező esetén nem rendezzük meg!

A tóra érkezés során a parkolás csak a versenyzők számára kijelölt parkolóhelyen lehetséges, arra kérünk minden nevezőt, vegye figyelembe, hogy előfordulhat hogy viszonylag sokat kell sétálni, ha úgy sikerül sorsolnia!

A jelentkezések befogadását, - a korlátozott hely miatt- a beérkezési sorrend határozza meg, ha a létszám betelt a nevezést lezárjuk! Kérjük ennek szíves tudomásulvételét.

Az egyesület fenntartja azt a jogát, hogy bármely szabály megszegése, vagy a horgász etikai normák be nem tartása miatt a nevezőt a nevezési díj visszafizetése nélkül kizárja a versenyből, és a helyszín elhagyására szólítsa fel a szabályszegőt! Erre különösen szeretnénk felhívni minden versenyző figyelmét, hiszen a tó adottságai nem teszik lehetővé az óriási dobásokat, és a helyek is viszonylag sűrűn helyezkednek el. Előfordulhatnak keresztbe dobások, amit kérünk mindenkit, hogy kulturáltan beszéljen meg a szomszédjával és csak abban az esetben nevezzen, ha megfelelően tájékozódott a körülményekről és azokat el tudja fogadni!

Jó versenyzést!