PONTYFOGÓ VERSENY 2017.

2017.08.28

Pontyfogó verseny a Verba-tanyán

2017-ben immár 3. alkalommal rendeztük meg a Verba-tanyán a kétfordulós egyesületi pontyfogó versenyünket, ahová előzetesen 44 fő adta le a nevezését. A nagytó 55 férőhelyes ugyan, de a sarkok elhelyezkedése csökkenti azt a területet, ahová az ide kerülők tudnak horgászni. Így előzetesen csak 50 fő nevezését tudjuk fogadni, a nevezett 44 fő lehetőséget adott nekünk arra, hogy a pálya egyenetlenségeit maximálisan figyelembe vegyük. A versenyt mindig két fordulóban rendezzük, és az esélyegyenlőség növelése érdekében 2 szektorra osztjuk a versenyzőket. Az első forduló után a két szektor teljes egészében helyet cserél, de a szektoron belül a helyet a szerencsére bízva már sorsoljuk. A végeredményt a két forduló alatt fogott összes súly dönti el.

A versenyt gyerek és felnőtt kategóriában hirdettük meg. A nevezett 3 gyerek a felnőttek között elszórva horgásztak, nem alkottak külön szektort.

Az első fordulóban összesen 350 kg 170 dkg pontyot és amurt sikerült zsákmányolni a mezőnynek. Kiemelkedő fogásokat az első fordulóban Turcsán György (41.050 g), Sepa Tamás (29.620 g), Haraszkó Csaba (25.495 g), Bohák Gábor (24.600 g), Csonka László Levente gyermekhorgász (23.750 g) érték el, akik jellemzően a 21-35 helyek között ültek.

A második fordulóban a mezőny szinte ugyanannyi halat fogott, mint az első fordulóban, a délután 3 órakor megérkezett zivatar nem kifejezetten hozta meg a halak kapókedvét. A tó nagyjából ugyanazokon a helyeken adta a halat, így sajnos voltak olyan horgászok, akik nem nagyon fogtak sok halat, közülük azonban akadtak olyanok, akiket az első fordulóban felhalmozott eredményeik még egy jó darabig a dobogó közelében tartották. A második fordulóban összesen 365 kg 5 g halat mérlegelt az állandóan mozgó, 3-3 fős mérlegelő bizottság. Munkájuk eredményeként a halak többsége egy percet sem töltött haltartóban, csak pontymatracon, vagy éppenséggel pontybölcsőben. Bohák Gábor az első forduló nem kevés halához még 50.200 g halat fogott, így megérdemelten nyerte meg a Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület 2017-es pontyfogó versenyét. Oláh Péter a második fordulóban a mezőny legtöbb halát fogta (59.100 g), de sajnos az első forduló haltalanságának ledolgozására nem volt teljesen elég, így összesítésben 63.880 g hallal a 2. helyezést érte el. Turcsán Gyuri a délutáni fordulóban mindent elkövetett, hogy nem maradjon hal nélkül, végül egy ponttyal növelte az első fordulóban fogott halai számát, így összesítésben, 45.350 g fogott hallal a dobogó 3. fokára állhatott fel. A nevezett 3 gyermek közül sajnos csak kettő fogott halat, Csonka László Levente 36.550 g hallal megérdemelten nyerte a gyerek kategóriát. Fogása a teljes mezőny tekintetében is a 6. helyre lett volna elég, ami nem kis teljesítmény.

A két forduló között a tó éttermében egy finom húslevesre és egy pörköltre láttuk vendégül a nevezett horgászokat.

A 2. fordulót követően a legnagyobb filagória alá húzódva tartottuk meg az eredményhirdetést, ahol a felnőtt kategória első 7 helyezettjét 50.000 Ft értékben díjaztuk vásárlási utalvánnyal, míg a gyermekek között kupát, valamint a júniusi versenyünkről Ignácz Róbert által felajánlott 8.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal díjaztuk A legnagyobb halért járó kupát Pálóczi István nyerte, aki egy 10.440 g-os pontyot szákolt meg sikeresen. Voltak páran sajnos, akik nem fogtak halat, közöttük a Fazekas Tamás (botzsák, ponty matrac-hal bölcső készítő) által felajánlott (100 cm x 75 cm-es) pontymatracot sorsoltuk ki, illetve apró csalik formájában vigaszdíjban részesültek.

A jó hangulatú versenyen a versenyzők és a szervezők is jól érezték magukat, terveink szerint folytatni fogjuk hagyományunkat, találkozunk 2018. szeptemberében!

VSTE vezetőség


A Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület

2017. szeptember 17.-én (vasárnap)

horgászversenyt rendez

a Verba-tanya horgásztavon

A nevezés:

Kik nevezhetnek: Nevezni nem csak a Vasutas egyesület tagjai nevezhetnek, de a Vasutas tagsággal a nevezés kedvezményesebb. Az egyesületi tagságot a nevezéskor és a helyszíni regisztrációkor egyaránt igazolni kell a horgászigazolvánnyal!

Nevezési díj

0-15 éves kor: Vasutas (aki a Vasutas tagságát 2017. augusztus 15., előtt váltotta ki): 1.000.-Ft/ fő, nem Vasutas: 4.500 Ft/fő

15 éves kor felett: Vasutas: 3.000.-Ft/ fő, nem Vasutas: 4.500 Ft/fő

A helyszínen nevezés nem lehetséges! Ha a versenyző a nevezését leadta, de a nevezési összeget nem fizette ki a nevezés leadása során, a helyszíni fizetés esetén a nevezési díj 5.500 Ft, kortól függetlenül! (a határidőig nevezést befizetők, de meg nem jelenő versenyzőknek a nevezési díjat nem tudjuk visszafizetni)

A nevezési díj befizetése a verseny időtartamon túli, aznapos horgászatra is jogosít.

Nevezési határidő: 2017. szeptember 16. szombat 12.00

Nevezési helyszín: Nevezni kizárólag a nevezési díj befizetésével egy időben a Végállomás horgászboltban lehet (Állomás tér 4. Tel.: 42/410 504)!

Kik számítanak benevezettnek? Akik befizették a nevezési díjat, leadták a kitöltött nevezési lapot, és benne voltak az első 50 fő nevezőben! A kisorsolható helyek korlátozott száma miatt csak az első 50 fő nevezését tudjuk elfogadni!

Értékelés:

Kategóriák: 0-15 éves kor, és a 15 éves kor felettiek kategóriákban rendezzük a versenyt.

Szektorok: 2 szektor kerül kialakításra, a 2 szektor a délelőtti és a délutáni fordulóban helyet cserél! A 0-15 éves korúak a felnőttek között fognak horgászni, de az értékelésük külön történik.

Díjazás: 15 éves kor felett az első 5 helyezett, míg 0-15 éves korú kategóriában legalább 6 fő nevezése esetén az első 3 helyezett kerül díjazásra. (de nevezési létszámtól függően a változtatás jogát fenntartjuk!). A sorrendet a kifogott halak személyenkénti összesített tömege határozza meg. Külön értékeljük a legnagyobb halat fogó versenyzőt! (nem kategóriánként)

Kifogható és értékelhető halak: Az értékelésbe kizárólag a ponty és az amur számít bele, mérettől függetlenül. A kifogott halakat életben kell tartani és azokat legkésőbb a verseny végén óvatosan vissza kell helyezni a vízbe. A kifogott hal csak akkor számít bele a mérlegelésbe, ha kifogása a szomszédok horgászatát nem zavarta, de minden ilyen esetben a korrekt sporttársi együttműködés nélkülözhetetlen! Kizárólag csak az a hal számít bele a verseny értékelésébe, amely a verseny lefújása előtt kint van a vízből! A verseny lefújása előtt megakasztott hal, amelyet a verseny lefújásakor nem fogott ki a versenyző, nem számít bele az értékelésbe! A kívülről akasztott hal a végeredménybe beleszámít, de ha valaki szándékosan ilyen fogási módra törekszik, a versenyből kizárásra kerül!

A versenyen történő horgászat szabályai:

A verseny egyéni verseny. A versenyzők horgászatát "külső" személy is segítheti az alábbiakban:

- segíthet a felszerelések, etetőanyag előkészítésében

- gubancolódott szerelék rendbetétele

- etetőgombócok készítése

- A segítő, ha a versenyző igényli, szákolhat a versenyző helyett.

A versenyzők segítséget az alábbiakban nem vehet igénybe:

- horgászat közben a segítő nem etethet

- nem dobhat be

- nem fáraszthat

- a kifogott halat nem kezelheti (horogszabadítás, haltartóba helyezés)

Szákolás után a horogszabadítás és a hal haltartó hálóba történő helyezése az elsődleges feladat.

(A felcsalizott szereléket újra a vízbe dobni addig tilos, ameddig az előzőleg fogott hal a megfelelő haltartóba (és vízbe) nem került.

Nagytestű halat mérlegelés után azonnal vissza kell engedni! (a szervezők a nagytestű nemes halat a verseny közben mindenkinél lemérik).

Horgászmódszer:

- A versenyen KÖTELEZŐ a szakállnélküli horog használata! Ennek ellenőrzésére a verseny előtt és közben többször sor kerülhet. Ezen szabály megszegése a versenyből és a további horgászatból történő azonnali kizárást vonja maga után!

- Horgászni csak egy bottal, azon legfeljebb egy horoggal lehet. (úszózni vagy fenekezni is lehet, mindenkinek)

- Tartalék botot megszerelve bármennyit tarthat a versenyző maga mellett.

- Elektromos kapásjelző használata tilos!

- Minimális és maximális dobástávolság nincs meghatározva, de azokat úgy kell végezni, hogy az a többi horgászt ne zavarja.

- Etető jelzőbója használata nem engedélyezett!

- Az etetésre szóló jelzés előtt a vízbe etetőanyagot - és más élő csalit - juttatni TILOS!

- Etetni kizárólag a kisorsolt horgászhely közvetlen közeléből lehet.

- A verseny alatt a horgászatra bedobott vagy bent lévő felszerelésre másik horgászbottal etetni tilos.

- A megszákolt halat a horogszabadítás időtartama alatt TILOS a földre vagy fűre tenni. Pontymatrac használata kötelező! (bérlési lehetőség adott, 2 fő/ matrac, szomszédok), a versenyen nem indulhat, akinek nincs!

- Nagykarikás, 40 cm átmérőjű, minimum 2 méteres haltartó, vagy a Verba-tanya horgászszabályzatának megfelelő pontyzsák használata kötelező, a versenyen nem indulhat, akinek nincs! (drótszák használata tiltott!) Ezt komolyan vesszük, felszerelést az egyesület nem fog biztosítani, minden versenyzőnek magának kötelessége gondoskodni a megfelelő felszereléséről! Ezt a verseny kezdetén a szakállnélküli horoggal együtt ellenőrizzük, és kizárjuk a versenyből azt, akinek nincs ilyen.

- Pergetés, szándékos külső akasztás, gereblyézés tilos!

- Halszelettel és élő hallal horgászni tilos!

- A verseny végeztével a versenyzőknek a helyén kell maradnia, míg a mérlegelők oda nem érnek.

- Ha mérlegeléskor a versenyző nincs a helyén, halait nem mérlegeljük.

Etetőanyag korlátozás:

- Maximálisan használható etetőanyag: 20 liter (ezt is ellenőrizzük). Etetőanyagnak számítanak a szemes termények (kukorica, búza stb.) valamint a bojli és a pellet is!

- 1 liter élő csali (csonti, pinki, giliszta)

- Etető és tűző szúnyoglárva használata tilos!

Versenyprogram:

6,30-ig gyülekező, regisztráció (kérünk mindenkit, hogy keresse a regisztrációt!)

6,30 - 6,45 megnyitó, sorsolás

6,45 - 7,45 horgászhelyek elfoglalása, felkészülés a versenyre

7,45 - 8,00 jelzés, etetés (nem kötelező, de nagy mennyiségben csak ilyenkor juttatható be etetőanyag)

8,00 -11,00 Verseny (kezdéskor, vége előtt öt perccel és a végén dudaszóval jelzés)

11,00 -11,30 mérlegelés a versenyző helyén, és a délutáni helyek sorsolása

11.30 -12,00 ebéd

12,00 - 12,45 horgászhelyek elfoglalása, felkészülés a 2. fordulóra

12,45 - 13,00 jelzés, etetés (nem kötelező, de nagy mennyiségben csak ilyenkor juttatható be etetőanyag)

13,00 -16,00 Verseny (kezdéskor, vége előtt öt perccel és a végén dudaszóval jelzés)

16,00 -16,30 mérlegelés a versenyző helyén

16,30 -17,00 eredményhirdetés a regisztráció helyszínén

Azon tagjaink, akik a versenyt követően szeretnének maradni a zárásig horgászni, erre lehetőségük van ingyenesen. Kérjük, e szándékukat jelezzék az egyesület vezetőségének a helyszínen, mert, az egyesületnek erről igazolást kell adnia.

Ebéd díját a nevezési díj tartalmazza a versenyzők esetén! Vendégebéd igényelhető, de kizárólag a nevezéssel egy időben befizetett összeggel. Vendégebéd 1.500.-Ft! A helyszínen az egyesülettől további ebédek igénylésére nincs mód! A rendezőség fenntartja magának azt a jogot, hogy a 4 fős asztalokat az ebédhez érkezés sorrendjében töltse fel. (elkerülendő azt, hogy egy 4 fős asztalnál pl. csak 3 fő üljön!)

A jelentkezések befogadását, - a korlátozott hely miatt- a beérkezési sorrend határozza meg, ha a létszám betelt a nevezést lezárjuk! Kérjük ennek szíves tudomásulvételét.

Az egyesület fenntartja azt a jogát, hogy bármely szabály megszegése, vagy a horgász etikai normák be nem tartása miatt a nevezőt a nevezési díj visszafizetése nélkül kizárja a versenyből, és a helyszín elhagyására szólítsa fel a szabályszegőt!